REKRUTACJA 2018/2019

18.05.2018

Rozpoczeły się zapisy do szkół ponadgimnazjalnych w systemie VULCAN - Gimnazjalisto to do Ciebie 

W Technikum zapewniamy wysoki poziom zajęć edukacyjnych spełniających wymagania maturalne. Przewidujemy zwiększoną liczbę godzin języka angielskiego oraz informatyki. Proponujemy bogaty pakiet zajęć pozalekcyjnych.

Nauka trwa cztery lata i obejmuje kształcenie ogólne oraz przygotowanie do egzaminu maturalnego oraz egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe.

Technikum daje szansę na zdobycie nowych, przydatnych na rynku pracy umiejętności i poznanie nowoczesnych technologii informacyjnych. Ta oferta jest skierowana w szczególności do gimnazjalistów, którzy pasjonują się informatyką.

Posiadamy nowocześnie wyposażoną pracownię informatyczną z dostępem do Internetu światłowodowego.


LICEUM : 
 
       Liceum „Mundurowe” to szkoła inna niż wszystkie. Realizując program liceum ogólnokształcącego w trzyletnim cyklu nauczania zapewnimy szereg ciekawych zajęć i możliwość zdobycia wiedzy z dziedzin niedostępnych w „zwykłych” szkołach.
       Jako szkoła „mundurowa” stawiamy sobie również za cel nauczenie młodzieży poszanowania tradycji i szacunku dla historii. Jednym ze sposobów przez które osiągamy założony cel jest nauczenie młodzieży poszanowania dla munduru, który przez cztery dni w tygodniu jest obowiązkowym strojem szkolnym.
       W trakcie trzyletniego okresu nauki organizujemy czerty obozy szkoleniowo-kondycyjne w takcie których młodzież poznaje zasady musztry, uczy się strzelania, wspinaczki, przepraw przez rzekę, poznaje zasady udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej i wiele, wiele innych umiejętności. Pierwszy taki obóz odbywa się tuż po uroczystości rozpoczęcia roku szkolnego – od tego uczniowie rozpoczynają swoją przygodę ze szkołą mundurową.
 
Gastronomia, w obszarze której pracuje kucharz, jest branżą usługową. Według prowadzonych analiz rynek gastronomiczny jest wciąż rozwijającym się. W Polsce rynek lokali gastronomicznych nie jest nasycony. Jak podaje Euromonitor w Polsce (www:informator-turystyczny.pl) ilośd zakładów gastronomicznych przypadających na 1000 mieszkańców jest kilkakrotnie niższa niż w innych krajach europejskich, co daje powody by sądzić, że wciąż przybywać będzie miejsc pracy dla kucharza.
 

Absolwent kształcący się w zawodzie kucharz będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

1) przechowywania żywności,

2) sporządzania potraw i napojów,

3) wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.

 

ZAPRASZAMY DO ZAPOZNANIA SIĘ ZE SZCZEGÓŁOWĄ OFERTĄ SZKOŁY

DOSTĘPNĄ W ZAKŁADCE "OPIS SZKÓŁ I KIERUNKÓW KSZTAŁCENIA"